Det är ingen överraskning att det finns mycket skräp och saker som inte hör där på havets botten. Särskilt stränder längs trafikerade gator och parker kan vara mycket förorenade. Hur städar man upp strandområden när sikten är nästan obefintlig i mörkt vatten?
Lyckligtvis kommer skickliga dykare till undsättning i sådana situationer. I slutet av augusti ordnade Wärtsilä sitt årliga evenemang Dive Against Debris, den här gången på två platser, Vasa och Helsingfors.
Dive Against Debris är ett evenemang där frivilliga dykare rensar havsbottnen från alla typer av skräp. Dykningarna anordnades för att uppmärksamma Östersjödagen (25.8), lanserats av John Nurminens Stiftelse. Målet med dagen är att få oss alla att njuta av vårt unika hemhav och göra konkreta gärningar för dess bästa.
Tack till alla frivilliga och lokala partners
Evenemangen organiserades i samarbete med Finska Dykarförbundet rf och PADI AWARE, ett internationellt projekt som inspirerar dykare runt om i världen att skydda det marina livet. Evenemangen möjliggjordes av Wärtsiläs frivilliga dykare samt flera lokala partners. Våra partners i Vasa var Håll Skärgården Ren rf, Vasa Sjöräddningsförening ry, Vasa stad, Vasa VPK, Vasa stadsbibliotek och den lokala dykarklubben Bothnia Gulf Divers 82 ry. I Helsingfors samarbetade vi med Helsingfors stad, konstnären Kristiina Tikke Tuura och lokala dykklubbar som H2O ry, CNNd ry och Nousu ry.
Havsbotten är nu 800 kilo lättare
Dykare i Vasa och Helsingfors lyfte upp sammanlagt cirka 800 kg skräp från havsbotten. Smutsigt och lerigt skräp som elsparkcyklar, bil- och båtbatterier, cyklar, tomma flaskor och burkar, solglasögon, grillkåpa och till och med en bit järnvägsspår fångade de förbipasserandes uppmärksamhet. Alla kunde också delta till evenemanget genom att samla in skräp med skräpplockare. Cigarettstumpar verkade vara den överlägset vanligaste nedskräpningen på land.
De frivilliga dykarna var erfarna dykare som hade dykt flera gånger. Dykning vid mycket dålig sikt är dock inte en vardaglig aktivitet och inte heller den roligaste. Jussi Uusipaavalniemi, en av Wärtsiläs frivilliga dykare, beskrev hur det är att dyka under dessa förhållanden.
"Syftet med evenemanget är att göra människor medvetna om naturen under ytan och påminna dem om att inte använda havet som en skräpkorg. Vi synliggjorde problemet genom att samla in skräp från det lokala hamnområdet. På denna plats var sikten i vattnet noll och allt arbete skedde praktiskt taget i blindo. Dykningarna var dock säkra och ganska enkla eftersom vattnet var grunt och en annan dykare guidade oss från stranden med ett rep."
Även små åtgärder kan göra skillnad
2022 har varit ett bra år för Wärtsiläs Dive Against Debris-evenemanget, eftersom vi också höll ett evenemang i Dubai tidigare i år som en del av Wärtsiläs deltagande i World Expo. Totalt har 11 dykningar redan genomförts. Under årens lopp har tusentals kilo skräp lyfts upp ur havet - även med dessa små åtgärder kan vi göra en konkret skillnad lokalt, inte bara genom att samla in skräp utan också genom att öka medvetenheten genom att lyfta upp ämnet om att skydda havet och dess miljö.
"I Helsingfors i år återvände vi till samma plats där vi dök för två år sedan. Det är otroligt att vi fortfarande hittade en stor mängd skräp där. Att lyfta upp bilbatterier etc. ur vattnet kan ha en enorm lokal inverkan på miljön", säger Wärtsiläs frivilliga dykare Jussi Heikkola, som har deltagit i evenemanget i Helsingfors i flera år.
Se videon om evenemanget nedan!